Tradycyjna polska kuchnia nie musi być niezdrowa

bew307EC5Tradycyjna kuchnia polska nie należy do najzdrowszych na świecie. Najczęstszym polskim obiadem, z jakim możemy się spotkać jest taki oto zestaw: duża porcja ziemniaków, warzywa, najczęściej zasmażane, np.: marchewka z groszkiem oraz kotlet mielony lub schabowy.

Można więc powiedzieć, że tradycyjne polskie danie składa się głównie tłuszczów. Z badań przeprowadzonych przez GUS w 2009 roku wynika, że 49% Polaków jest zadowolonych ze swojej kuchni i bardzo chętnie poleci ją obcokrajowcowi. Dodatkowo, aż 40% naszych obywateli uważa, że nasza kuchnia jest jedną z najzdrowszych na świecie… musimy przyznać, że jest to teoria do podważenia. Oczywiście nasze potrawy mogą być i smaczne i zdrowe. Tego pierwszego nie możemy im odmówić, jednak póki co, ze zdrowiem, typowy polski obiad, ma nie wiele wspólnego.

Jak więc sprawić, aby typowe polskie danie stało się również zdrowe?

1. Tradycyjny polski obiad, czyli wyżej wspomniane ziemniaki, kotlety z mięsa schabowego i zasmażane marchewka i groszek. Kilka kosmetycznych zmian i znowu możemy cieszyć się, nie tylko z pysznego, ale i zdrowego dania. Po pierwsze: ziemniaki nie są niezdrowe.
To nasza kuchnia sprawiła, że… mogą takie być.. Ziemniak to warzywo, a my Polacy podajemy go w ogromnych ilościach. Odpowiednio serwowane ziemniaki (np. podawane np. w łupinach) są bardzo bogate w węglowodany, witaminę C, B1, B3 i B6. Co za tym idzie, dodają nam energii, zmniejszają skurcze mięśni, a nawet przeciwdziałają biegunkom. Pamiętajmy też o tym, że lepiej wycisnąć na nie cytrynę i posypać pietruszką niż obficie oblewać je tłuszczem.

Co zrobić, żeby kotlet schabowy był zdrowy?

To banalnie proste. Zrezygnujmy z grubej warstwy panierki. Zamiast tego, obtoczmy mięso w kminku i majeranku. Olej zastąpmy oliwą z oliwek… Dużo zdrowiej, a nadal smacznie.

Zasmażana marchewka i groszek to wcale nie taki zły pomysł. Ostatnie badania wykazały, że ugotowane w wodzie warzywa tracą 70% witaminy C, a podane na parze 40%. Dla porównania, marchewka podczas smażenia wzbogaca się o znaczne ilości karotenoidów (20%), które dostarczają ogromne ilości witaminy A. W tej sytuacji należy zastosować zasadę złotego środka.

2. Każdy z nas uwielbia pierogi z kapustą. Są bardzo smaczne, a wbrew pozorom mogą być one bogate w ważne dla nas wartości odżywcze. Jeżeli chcemy jeść je częściej i nie odczuwać z tego powodu dyskomfortu, wystarczy zamienić kapustę na kaszę gryczaną i soczewicę.

3. Bigos. Zastępując tłuste skwarki, chudym mięsem lub grochem zamienimy bombę kaloryczną w ciekawą, pełną wartości odżywczych potrawę.

4. Zupy. Danie bardzo popularne w Polsce, mniej w innych krajach świata. Nie trzeba nawet szczególnego przepisu, aby to danie było zdrowe. Ugotujcie wybrane przez siebie warzywa, które akurat macie w lodówce. Jeżeli jesteście na diecie, odstawcie mąkę i śmietanę.

Podsumowując. Tradycyjna polska kuchnia ma potencjał. Należy umieć go wykorzystać. Na ten moment najczęstszymi konsumowanymi produktami są: białe pieczywo, cukier, masło i ziemniaki. Mniej popularne są ryby, warzywa i owoce. Sondaże przeprowadzane rokrocznie przez TNS OBOP pokazują, że Polacy nie mają świadomości tego co jedzą. Aż 59% procent Polaków zasypia z uczuciem sytości w żołądku, co niestety przekłada się na problemy z układem pokarmowym i układem krążenia. Aż 79% Polaków rozpoczyna dietę tylko dlatego, że już ma problemy zdrowotne, podczas gdy w wielu przypadkach jest już na to za późno. Przeciętny Polak żyje 7 lat krócej od przeciętnego Europejczyka.

  • chałupy

    chyba was poje*ało, że polska kuchnia jest niezdrowa. nie wiecie co piszecie

  • patrycjaEN

    @chałupy, tak się składa, że nie jest. Mam ci daje pewnie kotlecika z ziemniaczkami, sam nic nie umiesz zrobić to myślisz, że zdrowe

  • http://www.facebook.com/adam.zyskowski.96 Adam Zy via Facebook

    całkiem spoko

  • http://www.facebook.com/adam.zyskowski.96 Adam Zy via Facebook

    tylko za duzo kluch i ziemiakow..

  • http://www.zelozja.pl/ Polskie

    Oczywiście, że kuchnia polska jest zdrowa! Pod małym warunkiem – trzeba gotować z głową.

  • Dominika

    Z głową wszystko jest zdrowe ;)

    Zapraszam na http://www.rothtia.pl/